VisitEpirus - Ο τουριστικός οδηγός για την Ήπειρο - The tourist guide of Epirus

Μέτσοβο

metsovo villageΤο σύνολο των ιστοριογραφικών πληροφοριών και των αρχαιολογικών ευρημάτων της επαρχίας Μετσόβου ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για μια περιοχή που κατοικήθηκε διαρκώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, τα διάφορα τοπωνύμια ρωμαϊκής προέλευσης επιβεβαιώνουν τη ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή, από το 167 έως το 250 μ.Χ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον 10ο αιώνα και ως τα τέλη του 18ου αιώνα, το Μέτσοβο τελεί υπό προνομιακό καθεστώς. Ο Κων/νος Πορφυρογέννητος τον 10ο αιώνα, ο Ανδρόνικος Γ΄ τον 14ο αιώνα, ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ το 1430 και ο Σουλτάνος Μεχμέτ Δ΄ το 1659, παραχωρούν διαδοχικά στο Μέτσοβο και στα γειτονικά χωριά προνόμια, με τα οποία τους παρέχονται οικονομικές ευκολίες, πολιτικές ελευθερίες καθώς και διοικητική και εκκλησιαστική αυτονομία. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας των κατοίκων στον έλεγχο της ορεινής διάβασης του Ζυγού ή της Κατάρας, μέσω της οποίας επικοινωνεί η Ήπειρος με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Το Μέτσοβο, χάρη στα ιδιαίτερα αυτά προνόμια σημείωσε σημαντική εμπορική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική πρόοδο. Ακόμη, λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσε συγκοινωνιακό κόμβο ιδιαίτερης σημασίας και σημείο στάσης απόλυτα αναγκαίας για τον ανεφοδιασμό και την ανάπαυση των καραβανιών και των οδοιπόρων.

Έτσι, στα τέλη του 19ου αιώνα (1880) το Μέτσοβο μαζί με το Ανήλιο αριθμούσε 830 «οίκους» και περίπου 7.000 κατοίκους, ενώ το 1888 στο Μέτσοβο υπήρχαν τέσσερις φούρνοι, επτά πανδοχεία, επτά σφαγεία, έντεκα παντοπωλεία, ένα ελληνικό σχολείο (Γυμνάσιο), δύο παρθεναγωγεία και δύο νηπιαγωγεία (ένα αρρένων κι ένα θηλέων). Ταυτόχρονα, ήδη από τους προηγούμενους αιώνες, μεγάλη άνθηση γνωρίζουν η ξυλογλυπτική, η υφαντουργία και η αργυροχρυσοχοΐα. Μεγάλη καταστροφή υπέστη το Μέτσοβο στις 27 Μαρτίου 1854 από τα τουρκικά στρατεύματα του Αβδή Πασά μετά τον ξεσηκωμό των Μετσοβιτών, με οπλαρχηγό τον Θεοδωράκη Γρίβα («χαλασμός του Γρίβα»), που κράτησε τρεις μέρες. Μετά τη μάχη το Μέτσοβο λεηλατείται και πολλά σπίτια καίγονται. Η πρόοδος που σημειώθηκε στο Μέτσοβο μετά την καταστροφή του Γρίβα οφείλεται στους πολλούς ευεργέτες που ανέδειξε η πόλη, οι οποίοι με τα πλούσια κληροδοτήματα που άφησαν, το στήριξαν οικονομικά. Το Μέτσοβο απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 31 Οκτωβρίου του 1912 από δυνάμεις του τακτικού ελληνικού στρατού, των Κρητών και Ηπειρωτών εθελοντών.

Αποφασιστικής σημασίας γεγονός για τη σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Μετσόβου αποτελεί το Ίδρυμα Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που δημιουργήθηκε το 1948 από τον ίδιο τον ευεργέτη, με την παρακίνηση και ενθάρρυνση του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα.

Στους μεγάλους άνδρες του Μετσόβου συγκαταλέγονται ο Μετσοβίτης νεομάρτυρας Νικόλαος, οι Διδάσκαλοι του Γένους Νικόλαος Τζαρτζούλης, Παρθένιος Κατζιούλης, Δημήτριος Βαρδάκας, Τρύφων ο Ιερομόναχος και Αδάμ Τσαπέκος.

Αρκετοί είναι και οι εθνικοί ευεργέτες, όπως οι Γεώργιος Αβέρωφ, Νικόλαος Στουρνάρας, Μιχαήλ Τοσίτσας, Τριαντάφυλλος Τσουμάγκας, Κυριάκος Φλόκας και ο Βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας. Τέλος, σημαντικοί ήταν και οι εθνικοί αγωνιστές Δημήτριος Ίπατρος, Αναστάσιος Μανάκης, Ιωάννης Γκαδέλος, Αποστόλης Χατζής, Δημήτριος Ζαμάνης καθώς και ο πολιτικός και ευεργέτης Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας.

Σημεία-Αξιοθέατα

 1. Περιπατικά Μονοπάτια – Ορειβατικό Καταφύγιο
  Περιλαμβάνει διαδρομές πεζοπορίας (μονοπάτια με σήμανση) προς τον Εθνικό Δρυμό της « Βάλια Κάλντα » και αντιστρόφως. Στο όρος Μαυροβούνι στην περιφέρεια του Εθνικού Δρυμού χτίστηκε το έτος 1997 Ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων όπου μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει.

 2. Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου
  Κατασκευάστηκε το 1987 με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο που τροφοδοτεί με νερό, αλλά εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο και χώρο αναψυχής όπου οι επισκέπτες μπορούν να ασκήσουν ερασιτεχνική αλιεία, και να θαυμάσουν το μοναδικό τοπίο.

 3. Βρύσες του Μετσόβου
  Υπάρχουν περίπου 20 παραδοσιακές βρύσες πλούσιες σε νερά πηγών χτισμένες τον 18ο και 19ο αιώνα.

 4. Τελεσιέζ (εναέριος μεταφορέας)
  Κατασκευάστηκε το 1967 και χρησιμοποιείται από τους σκιέρ ή οποιονδήποτε επισκέπτη για ανάβαση διαδρομής 1.000 μέτρων.

 5. Αβερώφειος Κήπος
  Πάρκο10 περίπου στρεμμάτων που περιέχει όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου. Επίσης περιλαμβάνει τον Ι. Ν.Αγίου Γεωργίου και παιδική χαρά.

 6. Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο»
  Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διεξαγωγής συνεδρίων και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο την έκθεση Οστρακοειδών του καθ. κ. Νικ. Παυλίδη.

 7. Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου
  Μουσείο Υδροκίνησης - ντριστέλλα, νερόμυλος, μαντάνια.

 8. Νερόμυλος Γκίνα
  Ανακαινίστηκε το 1997 από το Δήμο Μετσόβου, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου δίπλα στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 9. Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής ή Κόκκινου Λιθαριού Ανθοχωρίου
  Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Περιστέρι σε απόσταση 10χλμ. από το Μέτσοβο και 5 χλμ. από το Ανθοχώρι. Περιέχει τοιχογραφίες εικόνες και τέμπλο του 18ου και 19ου αιώνα.

 10. Μοναστήρι Αγίου Νικολάου
  Βρίσκεται στη περιφέρεια Μετσόβου στο μέσο της διαδρομής του δρόμου Μέτσοβο – Ανήλιο. Περιέχει τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα.

 11. Ι. Μ Κοιμήσεως Θεοτόκου
  Βρίσκεται στην περιφέρεια Μετσόβου δίπλα στον Άραχθο ποταμό. Περιέχει τοιχογραφίες, τέμπλο, και εικόνες του17ου αιώνα.

 12. Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής
  Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κτίστηκε τον 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε από τότε πολλές φορές . Διαθέτει μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο , ιερά σκεύη και κειμήλια.

 13. Πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ
  Κτίστηκε το 1985 και περιέχει πίνακες και γλυπτά  Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου  και 20ου αιώνα.

 14. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
  Στεγάζεται στο ανακαινισμένο από το 1955 Αρχοντικό Τοσίτσα  και περιέχει μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων μεγάλης αξίας και αποτελεί δείγμα οργάνωσης και λειτουργίας παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού.

(πηγή Δήμος Μετσόβου - http://www.metsovo.gr)

1 Περιπατικά Μονοπάτια – Ορειβατικό Καταφύγιο

2 Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

3 Βρύσες του Μετσόβου

4 Τελεσιέζ (εναέριος μεταφορέας)

5 Αβερώφειος Κήπος

6 Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο»

7 Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου

8 Νερόμυλος Γκίνα

9 Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής ή Κόκκινου Λιθαριού Ανθοχωρίου

10 Μοναστήρι Αγίου Νικολάου

11 Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

12 Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής

13 Πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ

14 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης